dinsdag 26 april 2011

Stamppot van rauwe groente

In het voorjaar komt er weer van alles op. Voor deze stamppot kun je de gebruikelijke groenten als spinazie, raapstelen of waterkers gebruiken die nu overal te koop zijn, je kunt ook iets verder dan de groenteboer kijken en er wat brandnetel of paardebloemblad in doen. Begin eens met een klein handje, ze zitten, zeker in het voorjaar, boordevol met vitamines en ze zijn lekkerder dan je denkt!!!


1 kg aardappelen
Peper/zout/nootmuskaat
Melk
Boter
150 gr. Jongbelegen kaas; of 50 gr. geroosterde zonnebloempitten; of andere noten (75 gr.); of 150 gr. blokjes spek; of 1 rookworst
200-400 gr. groente, schoongemaakt en gesneden
Wat fijngeknipte verse tuinkruiden als bieslook, peterselie of basilicum

Schil de aardappelen en kook ze in water met zout tot ze gaar zijn. Verwarm in de tussentijd in een pannetje melk met een flinke klont boter. En bak in een koekenpan de spekjes, zonnebloempitten of andere noten; of verwarm de rookworst alvast. Giet de aardappelen af en maak ze in de pan fijn met een pureestamper. Voeg het melk-botermengsel erbij en roer dit tot een smeuΪge puree. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Haal de pan van het vuur af (zet er eventueel een plaatje onder om de pan warm te houden). Roer de spekjes/kaas/zonnebloempitten/worst/andere noten doorheen en op het laatst pas de groenten en kruiden zodat deze knapperig blijven.

1 opmerking:

  1. Klinkt spannend. De keuken in het territorium van Johan, maar ik zal eens kijken of ik eens zo'n stampot kan maken. (Stiekem paardebloem erdoorheen prakken.....;-)
    Als ik het gegeten heb zal ik laten weten hoe het smaakt!

    Fijn dat je een blog hebt waarin je gezonde voeding toegankelijk maakt. Prettig naslagwerk.

    BeantwoordenVerwijderen