maandag 9 mei 2011

Welke groente is er nu te koop? En... wortel appelsoep van Odin.

Wie weet tegenwoordig nog welke groente je kunt eten per seizoen? Je kunt het hele jaar door van alles aanschaffen bij de Albert Heijn, de aardbeitjes zijn in november nog steeds zo rood als in juli, maar of ze net zo lekker zijn en wat er allemaal mee gebeurd is.... 
   De Italiaanse, biologische aardbeien die ik nu bij de Kievit bestel (http://www.kievitamines.nl/) zien er na een paar dagen echt wat minder uit, echter laatst kocht ik (ik ben ook maar een mens hoor) Nederlandse aardbeien uit de kas en die zagen er na een week nog steeds picobello uit. Wat er precies mee gebeurd is weet ik niet, maar het roept in ieder geval wel vraagtekens op!!! Want wat voor conseverings- en/of kleurmiddelen hebben ze gebruikt om dit voor elkaar te krijgen?
   Als je wilt weten welke groente- of fruitsoorten je het beste per seizoen kunt eten kun je dat opzoeken op http://www.milieucentraal.nl/, hier kun je een groente en fruitkalender voor het hele jaar vinden (die je trouwens ook, voor de (toekomstige) iphoners onder ons, als app kunt downloaden). Het gaat hier niet zozeer om of iets biologisch is, maar vooral om wat in welke maand te koop is en hoeveel energie er wordt verbruikt tijdens het verbouwen en hoe kun je dit energieverbruik zoveel mogelijk beperken.


Dan nu het recept voor de wortel appelsoep:
Bestand:Carrots of many colors.jpg
wortel-appelsoep voor 4 personen


Ingrediënten: 600 g wortels
4 appels
2 uien
2 teen knoflook
verse peterselie
1,2 l groentebouillon
vers gemalen peper
4 eetl. crème fraîche
olijfolie
Bereidingswijze: Ui op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olie. Bouillon aan de kook brengen. Wortelen schoon boenen met een groenteborstel en raspen op een grove rasp. Klokhuis uit de appels verwijderen. Appels raspen op een grove rasp. Wortelen en appels toevoegen aan de uien en even mee fruiten. Bouillon toevoegen en 5 min. laten koken. Peterselie fijn hakken en door de soep roeren. Knoflook boven de soep uitpersen. Soep op smaak brengen met peper en crème fraîche.


Mocht je de soep wat gevulder willen maken kun je er altijd een aantal aardappelen bijdoen.


http://www.odin.nl/

Ps. wortel kun je het hele jaar door eten!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten