zaterdag 11 juni 2011

Simpel

Op de tuin worden nu mijn eerste erwtjes eetbaar (en zichtbaar, want ze zijn nog klein!). En in navolging van Jamie Oliver eet ik deze erwtjes dan rauw op. Ze zijn  lekker zoet en knapperig, helaas vinden de eenden dat ook dus ik moet ze goed beschermen met een net. Onlangs gaf ik de kinderen ook een peultje om te pellen en verdraaid, het ging er in als zoete koek! En zo kwam er weer 10 gram groente bij voor die dag ;-).
   Sta hier eens bij stil: in deze tijd van ingewikkeld voedsel, reclames over toegevoegde vitamines en wat we zoal nodig schijnen te hebben , hoor je de natuur bijna fluisteren: Jullie zijn hardstikke gek. Want dat het zo simpel is als een zaadje in de grond stoppen en daar voor zorgen met een beetje compost en misschien wat water. Dat daar dan na een paar maanden vruchten aanzitten die je zo op kunt eten, die lekker en bovenal zo gezond zijn is bijna een meditatief moment. Ik sta elk jaar weer perplexed van hoe eenvoudig het leven kan zijn en de natuur eigenlijk is. Als we maar goed voor de aarde zorgen, er lief voor zijn en zorgen dat de aarde in balans blijft en niet leeggezogen wordt, zorgt de aarde ook voor ons, zo simpel is dat!

Daarom nu farfalle met doperwten en pancetta:

Voor 4 personen
10 plakjes magere bacon of pancetta
1 el olijfolie
30 gr. boter
1 grote ui, fijngesneden
350 gr. farfalle (of andere pastavormpjes)
400 gr. doperwten, vers of diepvries
1 teen knoflook, fijngesneden
250 ml creme fraiche (mag ook gerust minder)
versgeraspte nootmuskaat
zout en zwarte peper
flinke handvol geraspte Parmezaanse kaas

Gril of bak de bacon of pancetta tot hij knapperig is. Laat hem enkele minuten afkoelen en snij hem dan in reepjes.
   Verhit de olijfolie en boter en bak hierin de ui 6-8 minuten op laag vuur.
Kook intussen de pasta beetgaar in een pan met licht gezouten kokend water.
   Gebruik je doperwten uit de diepvries, blancheer deze dan 2 minuten, verse erwten kun je nagelang de grootte 2-4 minuten koken.
   Voeg de knoflook toe aan de ui en bak deze nog 2 minuten mee. Voeg de uitgebakken bacon of pancetta en de doperwten toe.
   Voeg de creme fraiche, wat nootmuskaat en zout en peper naar smaak toe. Schep de saus enkele minuten om.
   Giet de pasta af en schep hem om met de saus. Strooi er flink veel Parmezaanse kaas over.

Bron: Vers uit de tuin, koken met de oogst van het seizoen door Sarah Raven.

Mocht je liever een vegetarische pasta eten zou je de bacon of pancetta kunnen vervangen door een handje fijngesneden verse munt.
   Nootmuskaat is een ingredient waar je van moet houden (ik ben er niet zo dol op), je kunt het in dit recept ook prima weglaten, het blijft nog steeds een lekker recept.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten